Kako kupiti udobne pohodne čevlje?

pohodna obutevSo vaši pohodni čevlji že precej obrabljeni in razmišljate o nakupu novih? Na prvi pogled se zdi, da nakup “gojzarjev” ne bi smel predstavljati prevelikega problema. Vkolikor ste že izkušen pohodnik in ste v času pohajkovanja po naravi zamenjali že nekaj parov obutve, natančno veste, kakšen čevelj vam najbolj odgovarja. Vkolikor se z nakupom pohodniškega čevlja srečujete prvič, pa morate biti bolj pozorni, saj vam napačna izbira povzroči slabo voljo in dodatne stroške, predvsem pa nevšečnosti ob uporabi na dolgi rok. Vas zanima kako izbrati pohodno obutev?

Najpomembnejše lastnosti čevlja so udobje, teža, dober podplat, življenjska doba in hkrati tudi zaščita pred vremenskimi nevšečnostmi. Izgled čevlja ter njegova cena naj ne bosta v prvem planu. Pred izbiro pohodne obutve moramo natančno premisliti, kakšne čevlje potrebujemo. Najbolj preprosta delitev je na nizke in visoke pohodne čevlje. Nizki so bolj primerni za gibanje po nezahtevnih terenih. Njihova prednost je manjša teža, zračnost ter občutek lahkotnosti. Neizkušeni pohodniki bi lahko imeli probleme z zvijanjem gležnja, saj nam ne zaščitijo gležnja v celoti. Za hojo v visokogorju pa je priporočljivejša uporaba visokih pohodnih čevljev, ki omogočajo boljšo zaščito in varnost v predelu gležnja. Čeprav tehtajo nekoliko več in so nekoliko bolj robustni, se bodo na mokrem in razmočenem terenu dobro znašli.

Med pomerjanjem obutve je pomembno, da nosimo nogavice, ki jih bomo nosili skupaj s čevljem. Pogosto se čevlje preizkuša v običajnih tankih nogavicah, ko pa si doma nadenemo debelejše pohodne nogavice zgroženo ugotovimo, da so nam čevlji pretesni. V izogib takšnim primerom na oddelkih s pohodniško obutvijo opazimo škatle z nogavicami, ki so namenjene kupcem za preizkus.

Velja pravilo, da mora biti v petnem delu za debelino kazalca prostora, s prsti pa se ne smemo dotikati konice čevlja. Tako vidimo, kako se bo naše stopalo premikalo med vzpenjanjem in spuščanjem.

Za pomoč naj vam ne bo nerodno prositi prodajalcev, saj so tam zaradi nas kupcev in z veseljem vam bodo pomagali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *