Avto plin

Zaradi vse dražjih energentov, predvsem naftnih derivatov, se je zopet obudila že znana tehnologija uporabe avtoplina v avtomobilih. Zaradi dosti nižje cene zemeljskega plina v primerjavi z nafto (bencin in dizel) se čedalje več posameznikov odloča za vgradnjo sistema avtoplina v svoje jeklene konjičke. Ti sistemi, ki se trenutno uporabljajo, so zelo tehnološko dovršeni, plinski rezervoarji pa se v večini vgrajujejo v prostor rezervnega kolesa oziroma v prtljažni prostor. Večina teh sistemov deluje na principu: vžig hladnega motorja z bencinom, po določenem času pa sledi  avtomatski preklop na avtoplin. Sistemi so zelo varni in a-testirani in ne predstavljajo nobene nevarnosti v smislu uhajanja plina ter posledičnih eksplozij.

V Sloveniji avto plin (obiščite spletno stran Avto na plin Prins) postaja vse bolj priljubljeno ekonomsko zeleno gorivo, tako je vsem uporabnikom na voljo vse več bencinskih postajališč, kjer poleg standardnih energentov ponujajo tudi avtoplin.

Avtoplin je v primerjavi z bencinom energetsko manj učinkovit, vendar je razlika v ceni v prid avtoplinu še vedno tolikšna, da se vgradnja sistema avtoplina v avtomobil dokaj hitro povrne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *