Čičerika

Čičerika zraste od 20 do 50 cm. Na obeh straneh stebla ima majhne, ​​pernate liste. Čičerika je vrsta stročnice z eno semenko, ki vsebuje dva ali tri grahe. Ima bele cvetove z modrimi, vijoličnimi ali rožnatimi žilami. Čičerika je bogat vir vitaminov, mineralov in vlaknin. Čičerika lahko nudi tudi številne koristi za zdravje, na primer izboljšanje prebave, pomoč pri uravnavanju telesne teže in zmanjšanje tveganja za številne bolezni. Poleg tega vsebuje čičerika tudi veliko beljakovin in je odlična zamenjava za meso v vegetarijanski in veganski prehrani.

Dnevno uživanje fižola, graha, čičerike ali leče lahko znatno zmanjša slab holesterol. Če povemo drugače – v kolikor dnevno pojemo porcijo fižola, graha, čičerike ali leče lahko znatno zmanjšamo „slab holesterol“ in s tem tveganje za bolezni srca in ožilja, so pokazale številne raziskave.

Čičerika je po okusu nekoliko podobna fižolu vrste cannellini ali pinto. Čičerikin okus je blag, zaradi česar se okusno meša s kakršnimikoli živili. Okus čičerike se lahko razlikuje glede na način kuhanja. V kolikor zmiksamo čičeriko ima mehko, kremasto, a zrnato strukturo.

Tako kot ostale stročnice tudi čičerika zaradi visoke vsebnosti vlaknin povzroča napihnjenost in vetrove. Mnogi konzervirane stročnice (tiste, ki jih kupimo v pločevinkah) bolje prenašajo kot posušene sorte.

Čičeriko lahko uživamo kot nadomestek veganske tune, uporabimo jo lahko v solati, zmiksamo jo lahko z avokadom in uporabimo v sendviču, iz nje lahko naredimo znameniti namaz humus, naredimo lahko enolončnico na žlico. Posušena čičerika potrebuje dolg čas kuhanja (1-2 uri). Če jo kuhamo predolgo se lahko razkuha in razpade. V kolikor se čičerika namaka 12–24 ur, lahko čas kuhanja skrajšate za približno 30 minut.

Čičerika je pomembna v indijski, sredozemski in bližnjevzhodni kuhinji. Indija je vodilna svetovna proizvajalka čičerike saj se tam proizvede več kot 65% svetovne proizvodnje čičerike. Na splošno je ameriška in iranska čičerika slajša od indijske. Iranska čičerika, zlasti čičerika Kermanshah velja za eno izmed najbolj kakovostnih na svetu.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *