Izlet v Tolmin

Tolmin je mesto, ki se nahaja na lokaciji, ki je lahko odlično izhodišče za pohodniške destinacije. Samo mesto Tolmin je namreč od različnih vrhov oddaljeno le nekaj minut vožnje, pa ste prispeli na lokacije, ki omogočajo izlet glede na željeno zahtevnost. Že nad samim mestom Tolmin se dvigata nižja in lažje dostopna Tolminski grad in Mengore.Veliko idej za aktivno preživljanje prostoega časa v Posočju najdete tukaj https://www.maya.si/

Tolmin je tudi najbližja lokacija izhodišču za vzlet padalcev – Kobala. Iz Kobale lahko nato nadaljujete svoj izlet proti idilični planini Razor, ki vas bo s svojimi razgledi presunila. Iz planine razor, kjer se pogostite z dobrimi štruklji lahko nato pot nadaljujete proti višjim vrhovom, kot je na primer Vrh nad Škrbino, lahko pa se obrnete nazaj v smeri mesta Tolmin. Vendar tudi vračanje nazaj v Tolmin ne razočara z atrakcijami. Poleg tega, da vas vedno obdajajo vrhovi in čudovita flora in fauna, vas bodo pričakale tudi zanimive metode prečkanja reke Tolminke, ki se imenuje po mestu Tolmin.

Če se v smer mesta Tolmin vračate preko Tolminskih Raven in Čadrga na planino Polog vas bo tam čakala posebna žičnica, s katero prečkate deročo vodo s pomočjo vrtenja posebnega mehanizma oziroma škripca. Če se boste v večernih urah nato sprehodili čez Tolmin boste verjetno slišali izraz kurukula. To je namreč lokalen izraz za prej omenjeno žičnico. V Tolmin se boste nato iz Pologa vračali preko znamenitih Tolminskih korit.

Tolminska korita so že dolgo ena izmed najbolj obiskanih atrakcij občine Tolmin. Za obisk korit je potrebno plačati vstopnino, lahko si najamete tudi lokalnega vodiča. TIC oziroma turistično informacijski center je lociran v jedru mesta Tolmin. Tam vam bodo, v kolikor vas zamikajo tudi višji vrhovi, usmerili tudi do licenciranih gorskih vodnikov. Tolmin je namreč odličen začetek tako krajših kot tudi večdnevnih pohodniških tur, spanje pa naj vas ne skrbi. V občini Tolmin se namreč nahaja več registriranih planinskih koč, ki vam bodo nudila prijetno domovanje, ter odlično lokalno hrano.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *