Takšne in drugačne previjalne mize, katera je le tista prava?

Če boste prvič postali starš je vsekakor težko vprašanje katera je tista prava previjalna miza s katero boste najbolj zadovoljni in ki jo dejansko potrebujete. Izkušnje staršev kažejo, da je kakovostno mizo res težko najti in da je velikokrat bolje, da je nimate, kakor da bi se zadovoljili z nečem povprečnim. Seveda je to tudi stvar okusa, nekateri bodo stvari imeli, pa če tudi niso funkcionalne in jim dejansko ne služijo. Najpomembneje jim je, da imajo vse, kar je napisano v knjigi. Teorija je eno in praksa nekaj povsem drugega. Naš otrok je unikat, prav tako mi in prav bi bilo, da bi pri tem razmišljali z našo glavo in se odločili za stvari, ki jih pri otroku dejansko potrebujemo. Previjalna miza je lahko uporabna, vendar samo v primeru, da imamo res veliko prostora in da smo seveda finančno dovolj premožni. V kolikor pa nimamo denarja, pa lahko garantiramo, da boste lahko otroka previli tudi nrez previjalne mize. Katere so tiste prednosti, ki nam jih mize sploh omogočajo.

Ena izmed prednosti je ta, da imamo na mizi lahko zbrane vse pripomočke, katere potrebujemo za nego otroka in tudi zaloge, a slednje lahko imamo tudi v kakšni omarici ali predalih v neposredni bližini posteljice. Prav tako se na robovih mize nahajajo posebne škatlice v katerih se nahajajo stvari, ki jih potrebujemo pri negi in obstaja manj nevarnosti, da bi jih lahko otrok prijel in se z njimi igral. A tudi če previjamo kje drugje lahko te stvari shranimo tako, da niso ravno na dosego našemu malčku in da se ne more z njimi poškodovati. Prav tako bi naj imela mizo zaščito, da otork ne more pasti iz mize, a analize so pokazale, da je ta zaščita bolj slaba.

Čim otroci zrastejo in postanejo bolj živahni morajo biti starši pripravljeni na vse možne aktivnosti in upiranje v času previjanja. Otroci vsačih previjanje obozujejo, so pa trenutki, ko temu ni tako in bi najraje nagajali ter počeli neumnosti. Starši, ki se jim mudi oziroma nimajo časa, da preveč časa namenijo previjanju, so ob tem seveda slabe volje, predvsem pa ob misli, da morajo paziti na vsak otrokov gib. Otroka ne previjalni mizi nikoli ne smete puščati samega, saj se lahko poškoduje ali lahko pade iz mize.

Tudi če potrebujete vodo ali kakšen pripomoček, ki ste ga pozabili, je najbolje, da vzamete otroka s seboj in se odpravite ponj. Največ nesreč se je zgodilo ravno na takšen način, da je mamica skočila po kakšno stvari in takrat je otrok padel s previjalne mize. Prostor za previjanje je varen samo toliko, kolikor so pazljivi starši. Če starši niso pazljivi, pa lahko kaj hitro pride do težav oziroma do poškodbe. Strokovnjaki sicer menijo, da bi morale biti mize varne, a potihem priznavajo, da seveda ob navzočnosti staršev. Sploh si ne moremo predstavljati, kaj se lahko zgodi z otrokom v kolikor mamici postane slabo in ne more ves čas pozorno gledati na otroka.

Previjalne mize so varne toliko, kolikor so pozorni starši na dogajanje otroka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *