Toplotna črpalka za sanitarno vodo

Segrevanje sanitarne vode je lahko kar velik strošek. Po navadi predstavlja okrog 10 odstotkov vse porabljene energije v gospodinjstvu. Zato ni odveč pregledati opcije na trgu in se odločiti za kar najbolj varčno rešitev. Toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode vam bo prihranila z leti kar nekaj evrov. Za delovanje toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode je nujna elektrika, vendar je porablja zelo malo. Večino energije dobi sama iz okoliškega zraka. S tem shladi sobo v kateri se nahaja in ogreva vodo za vaše potrebe. Gre za naravi prijazen način ogrevanja vode, ki je prijazen tudi vaši denarnici.

Pri načrtovanja sistema ogrevanja upoštevamo potrebe gospodinjstva. Šest članska družina bo porabila več vroče vode od para. Pomembna je tudi temperatura vode. V preveč hladni vodi se vam lahko naselijo mikroorganizmi. Najbolj znana bolezen je legionela. Prvi avtentični opis te bolezni je nastal po sestanku združenja vojaških veteranov v ZDA. Dva dni po dogodku jih je več zbolelo za takrat se neznano vrsto pljučnice. Nekatere toplotne črpalke za sanitarno vodo se proti tej nadlogi borijo avtomatsko. Vodo večino časa segrevajo do neke nižje temperature in s tem porabijo manj energije. V pred nastavljenih intervalih pa same vodo segrejejo na več in s tem uničijo morebitne mikroorganizme.

Legionela ima najraje mirujočo vodo med 35-46 °C stopinjami. Občasen dvig temperature jo brez težav uniči. Prav tako so domači grelci vode bolj varni, saj so manjši in zato bolj pretočni. Voda se v celoti zamenja, še preden bi se lahko v njej kaj zaredilo. Toplotna črpalka za sanitarno vodo deluje preventivno in vodo redno segreva, tako da do npr. izbruha legionele ne more priti. Večji problem se veliki sistemi v na primer bolnišnicah, hotelih ali vojašnicah.

S pomočjo toplotne črpalke za sanitarno vodo se boste tuširali in kopali ceneje pa še voda bo bolj varna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *