Zakaj se odločiti za izgradnjo sončne elektrarne?

Samooskrba z elektriko, kjer lahko govorimo predvsem o t. i. sončnih elektrarnah, je zelo privlačna oblika energetskega vira. Za kaj sploh gre? V osnovi gre za proizvodnjo ali »zbiranje« električne energije iz obnovljivih virov. Le ti ob enem električno energijo na istem mestu porabljajo. Pri vsem skupaj je pomembna neto meritev, kar pomeni, da električno energijo lahko na nek način shranjujemo v t. i. javni mreži. Prikažimo slednje s primerom. Sončne elektrarne v času, ko je Sonce močno, proizvedejo bistveno več energije, kot je potrebujemo za normalno delovanje gospodinjstva. V večernih urah je nasprotno. Ampak sončne elektrarne hkrati nudijo hrambo viška proizvedene energije s pomočjo t.i. javnega omrežja, ki uporabnikom nudi energijo, ko jo potrebujejo. To je samo ena dobra plat izgradnje sončne energije. Vas zanima kako postaviti domačo sončno elektrarno? Več informacij boste našli na strani http://www.gen-isonce.si/.

Nadalje, dobra novica je, da lahko sončno elektrarno za samooskrbo postavi vsak gospodinjski ali mali poslovni odjemalec, ki je lastnik merilnega mesta v stavbi. Načeloma jo postavimo na streho ali fasado stavbe. Hkrati veljajo sončne elektrarne za okolju prijazne, saj ne povzročajo emisij toplogrednih plinov. Zraven dejstva, da z izgradnjo sončne elektrarne postanete lastnik lastnega vira energije, ima le-ta tudi mnogo prednosti. Potrebno je poudariti, da ima dolgo življenjsko dobo (več kot 40 let), da zahteva le osnovno vzdrževanje in hkrati absolutno zmanjša dolgoročni strošek elektrike.

Res je, da za postavitev tovrstnega sistema sončne elektrarne obstaja nekaj pogojev, ki pa za večino lastnikov stanovanjskih ali poslovnih objektov načeloma ne predstavljajo težav.

V sklepu lahko zagotovo trdimo, da je vložek v izgradnjo sončne elektrarne smiselna naložba, ki se finančno obrestuje in zraven tega pripomore k bolj zelenemu planetu oziroma čistemu okolju. Ne pozabimo omeniti tudi dejstva, da se cene konvencionalnih virov električne energije višajo, tako, da je izgradnja lastne sončne elektrarne toliko bolj privlačna za vsakega lastnika stanovanjskega ali poslovnega objekta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *